Odată cu avansarea tehnologiei și creșterea preocupării pentru mediu, vehiculele electrice au devenit o alegere populară în rândul șoferilor. Dacă deții un vehicul electric , este important să știi cum să ai grijă de acumulatorii (cu gel) acestuia pentru a-ți asigura o durată de viață optimă și performanțe de încredere. În acest articol, vom explora câteva sfaturi esențiale pentru menținerea și prelungirea duratei de viață a acumulatorilor (cu gel) vehiculului tău electric.


Înainte de toate, este de reținut că autonomia vehiculului electric depinde de anumiți factori fizici, iar aceștia nu influențează sănătatea acumulatorilor pe termen lung. Aceștia pot fi:

 1. Încărcarea vehiculului cu o greutate mai mare decât cea admisă în cartea vehiculului
 2. Utilizarea vehiculului la temperaturi extreme (autonomia poate scădea la jumătate)
 3. Atingerea unor număr de cicluri de încărcare complete în timp (spre exemplu, bateriile pe gel au o durată de viață de 600-800 cicluri de încărcări complete, iar spre sfârșitul acestora, acumulatorii nu vor mai putea oferi același randament autonomiei vehiculului - lucru perfect normal).

În timpul deplasării, când acumulatorii încep sa atingă un anumit grad de descărcare, viteza maximă de deplasare poate scădea până la jumătate


Încărcarea corectă

Un aspect crucial în menținerea duratei de viață a acumulatorilor este încărcarea corectă. Iată câteva principii importante de urmat:

 • Evită încărcarea excesivă: Nu lăsa acumulatorii să fie încărcați la 100% în mod constant. De obicei, încărcarea până la 80-90% este suficientă pentru majoritatea călătoriilor. Acest lucru ajută la reducerea tensiunii asupra acumulatorilor și la prevenirea uzurii premature. În general încărcătoarele stiu automat să facă o încărcare corectă.
 • Evită descărcarea completă: Încearcă să eviți să lași acumulatorii să se descarce complet. Descărcarea totală constantă poate afecta capacitatea și durata de viață a acumulatorilor. Încearcă să menții nivelul de încărcare între 20-80% pentru a obține cele mai bune rezultate.
 • Evită expunerea la temperaturi extreme: Temperaturile extreme, fie că sunt foarte ridicate sau foarte scăzute, pot afecta negativ acumulatorii. Încearcă să încarci vehiculul într-un mediu cu temperatura potrivită și să-l păstrezi într-un loc ferit de expunerea excesivă la soare sau frig intens (dacă este posibil).


Conduite eficiente

Stilul tău de condus poate afecta durata de viață a acumulatorilor. Iată câteva recomandări pentru o conducere eficientă:

 • Evită accelerările și frânările bruste: Stilul agresiv de condus poate pune o presiune suplimentară asupra acumulatorilor. Încearcă să conduci lin și să anticipezi mișcările de trafic pentru a evita accelerările și frânările bruște.
 • Utilizează sistemul de regenerare a energiei: Majoritatea vehiculelor electrice sunt echipate cu sisteme de regenerare a energiei, care convertesc energia cinetică în energie electrică și o reîncarcă în acumulatori. Încearcă să profiți de această caracteristică cât mai des..
 • Planifică-ți călătoriile: Dacă știi că vei parcurge o distanță mai lungă, planifică-ți călătoria astfel încât să eviți să ajungi la nivelul minim de încărcare, deoarece acest lucru poate pune o presiune suplimentară asupra acumulatorilor.


Mentenanța regulată

Acordă atenție mentenanței regulate a acumulatorilor vehiculului tău electric. Iată câteva aspecte cheie:

 • Verifică și curăță conectorii încărcătorului: În timp, conectorii încărcătorului pot acumula praf și murdărie, ceea ce poate afecta transferul eficient al energiei. Asigură-te că îi verifici și cureți periodic pentru a menține o conexiune bună (datorită vibrațiilor din timpul condusului, conectorii se pot slăbi, fapt ce pot produce un scurt circuit sau degradarea acumulatorilor)
 • Respectă programul de service al producătorului: Urmează întotdeauna programul de service recomandat de producător. Acesta poate include verificări periodice ale acumulatorilor și alte componente relevante pentru a asigura o funcționare optimă a vehiculului tău electric.


Menținerea și prelungirea duratei de viață a acumulatorilor vehiculului tău electric necesită un pic de atenție și planificare. Prin urmarea sfaturilor de încărcare corectă, conducere eficientă și mentenanță regulată, poți asigura o performanță optimă a acumulatorilor și o experiență plăcută de conducere. Încearcă să integrezi aceste obiceiuri în rutina ta zilnică și vei putea bucurați de toate beneficiile unui vehicul electric pentru o perioadă mai lungă de timp.